Tajemnicza niebieska nyska

Szwendając się nocą po Krakowie, można dostrzec ciekawe zjawisko. Oto wśród tłumu przelewającego się między rynkiem a Kazimierzem co pewien czas wyłaniają się osobniki nadkładające drogi i skręcające w kierunku Hali Targowej. Niewtajemniczeni zapewne nawet tego nie dostrzegają, pozostali zaś już wiedzą, o co chodzi, i czują nadciągającą nieprzejednaną chęć na… pieczoną kiełbasę. Przy ulicy Grzegórzeckiej zaparkowała niebieska nyska, w niej przez całą noc pieczone są najlepsze kiełbaski na świecie.

Niebieska nyska od 23 lat parkuje w godzinach od 20 do 3 rano w każdy dzień tygodnia oprócz niedziel i świąt na chodniku pod Halą Targową. Kiedyś drukarze, robotnicy pracujący nocą i niebieskie ptaki, teraz głównie stali bywalcy i dobrze poinformowani turyści, nierzadko trochę zawiani, ustawiają się w kolejce do opiekanych w stalowej skrzynce kiełbasek. Jak zarzekał się kiedyś jeden z krakowskich dziennikarzy, raz pod Nyskę zajechała nawet limuzyna z byłą pierwszą damą; osoba, która z niej wysiadła, kupiła dwie kiełbaski na wynos i wsiadła z powrotem.

Kiełbasy pochodzą z prywatnej produkcji ("sklepowe nie utrzymałyby się w ogniu" - mówi sprzedawca), opiekane są na drewnie bukowym i owocowym. W skład zestawu wchodzi świeża bułka, keczup i musztarda, można dokupić oranżadę. Zestaw na wynos pakowany jest w firmowe reklamówki, konsumpcja na miejscu odbywa się na stojąco przy wysokim stole. Kiełbaski mają swój profil na portalu społecznościowym.

Są, odkąd pamiętam, na pewno od ponad dwudziestu lat. Jedyne takie kultowe, pachnące starymi czasami w Krakowie miejsce. Któż nie zna, nie widział albo nie przechodził obok starej nyski pachnącej palonym drewnem, chybotliwego ognia w środku nocy, aromatu tej jedynej kultowej kiełbasy w mieście… Sama kiełbasa od lat niezmiennie dobra, dobrze wypieczona, dobrej jakości, zawsze świeża. Do tego równie świeże bułki. Klamrę smaku zapina butelkowana oranżada z dawnych czasów. Wszystko takie, jakie miało być – wspomnienie z przeszłości”.

 

Urodziny Basi i Sary